Sery Blue Goat’s

Sery kozie ręcznie robione

Nasze gospodarstwo mieści się na styku trzech rezerwatów, a gmina w której znajduje się gospodarstwo to strefa Natura 2000.

Sery kozie robimy z mleka od zadowolonych z życia kóz. Zwierzęta całorocznie korzystają z wybiegu. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni podstawą ich diety jest wypas na łąkach i w lesie.

Hodowla zaczęła się już 7 lat temu, początkowo dla własnego mleka do kawy dla koziej pasterki, totalnego alergika. Czas pokazał, że tak dużo kawy wypić się nie da , a mleka wraz z nowymi kozami przybyło. 5 lat temu ukończyłam pierwszy z wielu kursów serowarskich i odkryłam swoją nową pasję – serowarstwo. Dzięki temu mogę zaproponować Państwu; ser twarogowy Ricotta i sery z dodatkiem ziół, czarnuszki, miodem i bakaliami, sery podpuszczkowe w typie korycińskiego, ser Górski (receptura autorska) młody, jak i dojrzewający od 2 do 6 miesięcy.

Pracuję z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej (odpowiedniej dla wegetarian). Sery przyprawiam ziołami ekologicznymi.

Dodaj komentarz