Sałatka chlebowa

Chleb jest bardziej uniwersalny, niż nam się wydaje! Sałatka z chrupiącego pieczywa i kruchymi warzywami, pikantną fetą i aromatycznymi oliwkami jest w sam raz dla każdego, kto po pracy chce wyczarować szybką i zdrową kolację.

20 minut czasu na przygotowanie? Mamy!

Składniki:

  • 2 kromki wiejskiego chleba
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • kilka gałązek pietruszki
  • 100g fety
  • 50 g oliwek bez pestek

Dressing:

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz i pół łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Chleb pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż kostki chleba przez około 2 minuty do zarumienienia. Do miski pokrój wszystkie warzywa w kostkę, pokrusz na warzywa ser, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystkie składniki z dressingiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz