Sałatka chlebowa

Chleb jest bardziej uniwersalny, niż nam się wydaje! Sałatka z chrupiącego pieczywa i kruchymi warzywami, pikantną fetą i aromatycznymi oliwkami jest w sam raz dla każdego, kto po pracy chce wyczarować szybką i zdrową kolację.
20 minut czasu na przygotowanie? Mamy!
Składniki:
- 2 kromki wiejskiego chleba
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 4 ogórki
- 1 czerwona papryka
- kilka gałązek pietruszki
- 100g fety
- 50 g oliwek bez pestek
Dressing:
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- sól, pieprz i pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Chleb pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż kostki chleba przez około 2 minuty do zarumienienia. Do miski pokrój wszystkie warzywa w kostkę, pokrusz na warzywa ser, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystkie składniki z dressingiem.
Smacznego!